- Totalt 0 SEK
Perfekta julkombos
Säg mig vad en man (eller kvinna för den delen) vill ha på sitt julbord, och jag ska säga dig vem hen är. Alla har vi våra måsten på julbordet – om vi inte tillhör kategorin som dissar julmat helt och hållet. Vem du än är, så gäller att julbordet (precis som en outfit!) blir bättre med rätt matchning. Och flugan till din välskräddade skjorta, scarfen i din kavajficka, är såklart drycken. Så varsågod, här kommer julens säkraste kombos.
Till sillen
Som den svenska klassiker det är lirar sill såklart finfint med den mest svenska av alla drycker: snapsen. Den snyggaste på årets julbord är Akvavit från Stockholms Bränneri, det lilla, urbana destilleriet som håller till i en gammal Jaguar-verkstad på Södermalm och bränner fantastisk gin i sina två pannor Fåfängan och Bleckan. Kryddad med dill, kummin, citrus, koriander, enbär och fläder är deras tolkning av akvavit klassisk och nyskapande på samma gång. Kommer i en lagom stor flaska (500 ml) och smakar även toppen ihop med tonic, om du skulle få nog av snaps. Sprit håller dessutom länge, länge, och den här varar lätt till midsommar eller till och med nästa jul, så det finns ingen anledning att svepa hela.
Snaps sköljs bäst ner med öl – får vi föreslå The christmas lager från Remmarlövs gårdsbryggeri som är precis lagom julig eller Mikkellers Drink’in the snow om du vill varva med alkoholfritt.
Den som hellre dricker vin kan få det klurigt, men om du håller i minnet att sill faktiskt är ganska sött så är det lättare. Satsa på ett halvtorrt vin med hög syra, för även om du tycker den typen av vin är tantblask i vanliga fall kommer det lyfta din sill till nya nivåer. En halvtorr riesling från Tyskland är säkraste kortet. A Christmann Riesling har närapå jul i namnet – vad kan gå fel?
Till Jansson, köttbullar, prinskorv & annat småvarmt
Här kan det vara läge att dricka rött vin, men ta det lugnt med för kralligt rödpang. Julbordet och ditt huvud mår bättre om du satsar på något lättare. Har du kvar ett par flaskor Beaujolais Nouveau från i höstas? Perfekt, dem korkar du upp till jul (eller skruvar, i de flesta fall) “Vanlig” Beaujolais är också ett bra val. Det finns inte massor av dem i fasta sortimentet, men från producenten Georges Duboeuf finns två på hyllan i olika prisklass båda med charmigt blommig etikett som gör flaskorna till perfekt gå-bort-vin. Beaujolais-Village blandar druvor från olika byar i området, medan Morgon är på druvor uteslutande från byn som heter just så. Vill du lyxa till det är Jean Foillards Morgon Côte du Py, från det bästa området i samma by, en stark rekommendation. Den finns dock i beställningssortimentet, så ska du hinna få hem den till jul är det dags att beställa nyss.
Till julgodiset
Ett litet glas bättre port smakar bra till julens kryddor, till choklad och alldeles strålande till en pepparkaka med grönmögelost. Portvin finns i många olika varianter. Vårt tips är att köra lagom-spåret och satsa på en 10-årig Tawny Port. Kopke Tawny 10 Years i beställningssortimentet pryder sin plats på vilket gottebord som helst. I fasta sortimenten finns Dow’s, också ett bra alternativ. Årtalen på Tawny Port, som kan vara 10, 20, 30 eller 40, har mer med stil än faktisk lagringstid att göra. Tawny fatlagras före de tappas på flaska och är, som man säger, färdigutvecklade vid buteljering. Det innebär att även en öppnad flaska håller smaken länge, bara du förvarar den stängd och svalt – till skillnad från Vintage Port där du bör dricka hela flaskan inom några dagar efter att du öppnat den.
Sist men inte minst, spara inte bubblet till nyår! Ett kallt glas mousserande är precis vad som behövs efter att du gått alla sju rundor och några till på julbordet. Stalltipset: Powernap till Kalle Anka (du har ändå sett när Piff och Puff klä granen minst 24 gånger), en snabb kaffe till Benjamin Syrsas sång och så ett glas kallt bubbel att sippa på till julklappsöppningen. Dröm! Skippa sliskig prosecco och testa något otippat krispigt. Just nu finns Italiens svar på champagne, Franciacorta, i flera butikers tillfälliga sortiment. Skulle den festligt saffransgula flarran från La Bosca vara slut, testar du istället Alta Langa, från producenten Fontanafredda som du nästan garanterat druckit Barolo eller Barbera från.
Vi önskar er en fin fredag & en god jädra jul!
//Tomas & Klara