Butiken

Klassiker med en twist - Bloody Mary

Det är konstigt att det nya året börjar med januari. Finns det någon månad som känns mer dagen efter? Lång är den också, 31 eländiga dagen efter då du är pank efter att ha överkonsumerat julklappar, trött och glåmig efter månader utan solljus värt namnet och kall – eftersom temperaturen pendlar nånstans mellan permafrost och kylslagen gegga.

Hur botar du din january blues? Självklart på samma sätt som en tung baksmälla – med en riktigt bra Bloody Mary. Tomatjuice-drinken är inte bara världens bästa brunchdryck och en stilfull kur mot betongkeps – den har också en 100-årig historia och påstås vara döpt efter en mordisk, brittisk 1500-talsdrottning – eller möjligen en servitris på en temabar i Chicago? Det finns ungefär lika många historier om namnet som recept på den – och bartenders som genom tiderna sagt att de uppfunnit drinken. 

Det här är vårt favoritrecept – men det behöver inte följas slaviskt. Tänk på en Bloody som en sås som du i små steg kryddar till perfektion! 


Bloody Mary

5 cl vodka 

10 cl tomatjuice

Några droppar citron (helst färskpressad)

1 nypa sellerisalt (viktigt!)

5 droppar Tabasco (hot sauce-märket brukar sponsra tävlingar i Bloody Mary-mixing)

1 barsked (liten tesked) Worcestershire-sås

1 nypa eller 1 drag från kvarn svartpeppar

Garnera med en kvist bladselleri – den är bra att röra om med. Ta bort det mesta av bladen, de är bara störiga.

Om en Bloody Mary ska serveras med is eller inte är en omtvistad fråga. Vi rekommenderar utan is, men då måste tomatjuicen och vodkan vara väl kyld (spriten kan komma direkt från frysen). Hinner du inte med det är det ok att hälla eller röra den med is. Ta det lugnt bara, blaskig tomatjuice kan förstöra hela drinken. 

Det bästa sättet att blanda är att hälla den färdigblandade drinken mellan två glas några gånger fram och tillbaks. Att röra den med en barsked funkar också. En Bloody ska inte skakas.


Andra saker du kan krydda med: 

Dijonsenap

Bristol cream 

Sherry av typen fino (det bloggar vi mer om snart!)

Worcestershire 

Pepparrot

Citronzest

Salt


Istället för selleri-garnityr: 

Rädisor

Syltlök och/eller cornichoner

Citronskal eller -skiva

Gröna oliver

Bonus: Det finns dom som påstår att Bloody Mary blir bättre med gin. De har fel, och en Bloody med gin är inte en Bloody utan en Red Snapper. Och om du tycker receptet verkar svinkrångligt, leta reda på Big Tom Spiced Tomato Juice. Det blir inte lika bra, men bra. 

Happy red january! 

//Tomas & Klara