Butiken

Hybridplaggens hybridplagg

Vi gillar det bekväma på Hugo. Vi säger inte att vi för den sakens skull är bekväma, vi gillar att jobba hårt när det blåser snålt, men vi gillar i alla sammanhang att klä oss bekvämt. Men vi gillar också att hålla stilen, och därför brinner vi lite extra för hybridplaggen. Inget annat sådant plagg har tagit klädvärlden med sådan storm som overshirten.

Det är fult att skryta säger de, men vi gör det lite i alla fall nu, för vi var bland de allra första som såg den stora potentialen i plagget. Överskjortan, eller overshirt, eller painter jacket, eller shirt jacket eller shacket, är helt enkelt en slags blandning mellan kavajen och skjortan, något att bära över något annat. Nuförtiden finns de i mängder av utföranden och material, men den klassiska överskjortan påminner om kavajen.

Ursprunget är som så många gånger förr inom herrmodet ett praktiskt sådant: det var ett plagg som såg ljuset i det tidigare 1900-talets Europa och bars av riktiga arbetare för att skydda kläderna under. Då hade plagget tre fickor, två stora nertill och en vid bröstet där man praktiskt förvarade verktygen. Knäppning med knappar och väl tilltagen krage. Plagget är lika praktiskt än idag, om än av andra anledningar än beskyddande. Få plagg passar nämligen lika bra att dressa upp eller ner en outfit.

Om man till exempel bär en kostym och ska till jobbet men det är lite för kallt för att inte bära jacka, släng på en boxig och rymlig overshirt upptill. Om man istället inte pallar klä upp sig men vill undvika att se ut som en slusk, släng på dig samma overshirt över t-shirten och jeansen. Bär den över polotröjan så är söndagen klar. Bär den över linneskjortan så är lördagen säkrad. Bär den utan något under så blir du den där excentrikern du egentligen önskar att du var.