Butiken

Bowlingskjortan - kärt barn har många namn

De senaste säsongernas skjortmodell med stort S är bowlingskjortan. Eller Kubaskjortan. Eller camp collar-skjortan. Eller Capriskjortan. Eller pyjamasskjortan. Kärt barn har många namn. Men den är kanske inte alltid så kär, faktum är att den ofta ses på som en vattendelare.

De senaste säsongernas skjortmodell med stort S är bowlingskjortan. Eller Kubaskjortan. Eller camp collar-skjortan. Eller Capriskjortan. Eller pyjamasskjortan. Kärt barn har många namn. Men den är kanske inte alltid så kär, faktum är att den ofta ses på som en vattendelare. Många älskar den mjuka kragen som med fördel kan vikas över kavajslagen, något som trendat in absurdum de senaste åren. Många ser nog på den som en avskyvärd kreation, särskilt efter att man sätt psykopaten Tony Montana (Al Pacino) bära den frekvent i Brian de Palmas Scarface.

Skjortan i sig har sitt ursprung från 1950-talets Kuba där kubanska bönder bar den för att mildra värmen. Den populariserades i USA runt 1959 då modellen exporterades till landet under den kubanska exilen. Den landade således i Florida och sågs snabbt som exotisk, dels tack vare sina mönster, men också tack vare att den saknar en topp-knapp vilket omöjliggör att bära den med slips. Den ligger också platt mot bröstet vilket gör att plagget kanske är det allra mest blottande män bär. Lägg till en generös passform och härliga kvaliteter så har du en symbol för frihet och flärd.

Vi förhåller oss tämligen neutrala till skjortan. Det är en skjorta, varken mer eller mindre. Det är upp till er om ni vill bära den eller ej. Om ni vill det så har vi i alla fall ett gediget utbud med mängder av olika färger och material. Ställt bortom allt tvivel är att det är ett väldigt bekvämt plagg att bära, och är det något vi på Hugo förespråkar så är det bekvämlighet.